You are currently viewing Priniesli sme domov šteniatko Lagotto Romagnolo, čo teraz?

Priniesli sme domov šteniatko Lagotto Romagnolo, čo teraz?

Konečne ste si vybrali šteniatko Lagotta, dočkali ste sa jeho príchodu domov a čo teraz? Jasné,treba ho ľúbiť, hrať sa s ním, naučiť ho vykonávať potreby vonku ale všetci okolo rozprávajú o socializácií šteniatka. Čo to znamená? Ako Lagotta socializovať nám priblíži trénerka a majiteľka 5 mesačnej Lagottej slečny Sybi, Viktória z OZ Happy Tail.

Pod pojmom socializácia si veľa z nás predstaví nejakú veľkú skupinu, či už ľudí, alebo v našom prípade, psov. Veľakrát sa v mojej praxi trénera stretávam s tým, že keď si majitelia donesú domov šteniatko, hneď na druhý deň s ním idú do mesta, do obchodných centier, stretnúť sa s ostatnými psami a pod. Podľa môjho názoru presne takto socializácia vyzerať nemá.

Prečo? Šteniatko je ešte maličké, zobrali ho z prostredia, ktoré poznalo a taktiež od svojej mamy. Prechádzka mestom, kde jazdia autá, autobusy a električky, je plná rôznych vnemov a psa to môže, a s veľkou pravdepodobnosťou aj bude, stresovať. Socializácia u šteniatok má byť pozvoľná. 

Keď k vám príde nový člen, nechajte ho doma sa trochu “rozkukať”. Šteniatko po pár dňoch zistí, ako to u vás chodí, kto kedy ide preč z bytu a kedy sa vráti. Hneď zistia, na čo slúži kuchyňa a odtiaľ ich už nevyženiete 😀. Začne vnímať to, čo si môže a nemôže dovoliť a začne sa zžívať so svojou novou, ľudskou rodinou.

 Pri tejto téme sa ešte na chvíľu pristavím. Socializácia sa neuskutočňuje iba vonku, s inými psami a s inými ľuďmi, ale aj doma s vami, s vašimi domácimi miláčikmi, s predmetmi, ktoré vytvárajú zvuk – vysávač, záchod, žalúzie. My si to častokrát ani neuvedomujeme, čo všetko naše psy vnímajú. Ale áno, vnímajú oveľa viac ako my, ľudia. Obzvlášť šteniatka v novom prostredí. 

Dáme si príklad: Ako socializovať šteniatko napríklad s vysávačom ? 

Ako to nerobiť ? Nie, nepustíme vysávač a nedržíme pri ňom nášho Lagotta. Toto je cesta, pokiaľ chcete, aby sa vysávača bál. Ako postupovať správne ? 

Dáme vypnutý vysávač napríklad do obývačky. Rozhádžeme okolo pamlsky, a počkáme, kým si ich šteniatko všetky nenájde. V prípade, že sa psík veľmi bojí čo i len priblížiť sa k vysávaču, prídeme my bližšie k strašidelnému stroju a ponúkame šteniatku pamlsky z ruky. To, že sú šteniatka Lagotta zvedavé, hrá v náš prospech a väčšina si pamlsky vezme. Pokiaľ náš psík už nerieši vypnutý vysávač, môžeme vysávač zapnúť a postup opakovať.  Ak sa šteniatko bojí, najprv dáme pamlsky čo najďalej od vysávača a pomaly, postupne sa budeme približovať. Takýto tréning môže trvať aj pár týždňov, záleži aj od toho ako sa Lagotto naozaj bojí. Ale postupným privykaním na akýkoľvek predmet, ktorý môže u šteniatok vyvolať strach, pomocou pozitívnemu prístupu, sa dostaneme do cieľa .

Ak sa už Lagotto doma “rozkukal” a máte v okolí psy, ktoré sú vyrovnané a kľudné, s takými sa treba stretávať. V tomto prípade nie je dôležitá kvantita (počet psov), ale kvalita (správanie druhého psa). Šteniatka sa učia pozorovaním, preto ak váš Lagotto bude pozorovať staršieho, kľudného psa, je veľká pravdepodobnosť, že ho bude napodobňovať. Pokiaľ pustíte šteniatko do psieho parku, kde je 5-10-15 psov a všetky sa začnú zaujímať o nového člena, bude to nepríjemné aj pre vášho psa a aj pre vás. Šteniatko reaguje aj na vašu náladu popr. stres. Odháňať takú svorku psov od vášho šteniatka nie je nič, s čím by sme sa chceli stretnúť. A tu nastáva bod, kedy sa váš psík začne báť a začne sa brániť. ALE!!! toto my nechceme.

My chceme mať vyrovnaného Lagotta, ktorý bude vedieť komunikovať s inými psami. Samozrejme, že je dobré pokiaľ sa šteniatka budú naháňať aj s ostatnými psami rôzneho veku a veľkosti a budú získavať socializačné a komunikačné schopnosti. Stretávanie s inými psami samozrejme pokračujú aj po šteniatkovskom období. Lagotti sú hraví a spoločenskí, preto je fajn, ak sa môžu vybehať aj s inými psami. Pri tomto sa ešte pristavím, ak máte možnosť, treba Lagotta socializovať aj s inými zvieratami – nielen psíkmi. Síce je známe, že Lagotti nemajú problém s inými zvieratami ale kľudne vybehnite niekam, kde sú kone, ovečky alebo kravy, popr. zoznámiť ho s mačkou a pod. Samozrejme v období, kedy je už Lagotto plne očkovaný.

Ešte predtým, ako prišlo ku nám šteniatko, napísala som si “socializačný zoznam”

  1. týždeňjazda v aute
  2. týždeň- prechádzka v meste – 15-20 minút 
  3. týždeň- stretnúť sa so psami (máme pár kľudných kamošov, aj pár mlaďochov) 
  4. týždeň- obchodné centrum. 10-15 minút. (Tam už vyšla sama na eskalátor, bez toho, aby som ju nútila, ťahala a bojovala s ňou) 
  5. týždeň – kaviareň (aby si vedel psík aj v pokoji ľahnúť, odpočinúť na mieste, kde chodia okolo ľudia) Tu už mala 13 týždňov a nerobí jej problém absolútne nič, čo ma veľmi tešilo
  6. týždeň – jazda autobusom, vlakom, električkou

Pokiaľ váš Lagotto pozná nejaké povely, v kľude ich trénujte aj na prechádzke mestom, aby sa mu to v hlavičke zovšeobecnilo, aby sa sústredil na vás, keď to od neho chcete Šteniatka zaujíma všetko, čo je okolo nás, preto sa môže stať, že doma bude poslušne reagovať na povely, lebo veď všetko okolo už pozná, ale vonku ho bude zaujímať všetko, len nie vy. 

Naša prvá prechádzka mestom vyzerala tak, že sme každý meter stáli, aby si šteniatko mohlo oňuchať tento stromček a ten kôš. Na tráve bol vrabec, ktorého sme pozorovali, ľudia ju hladkali, pristavovali sa a rozprávali sme sa. Znovu opakujem, nie je dôležitá kvantita, v tomto prípade to znamená, že nie je dôležité, koľko km prejdete mestom, ale kvalita, aby šteniatko vnímalo vnemy z okolia a aby sa desenzibilovalo na všetko, čo sa v okolí nachádza. Vysvetlím pojem desenzibilizácia – rušivé vnemy sa stanú súčasťou vášho psa a nebude ich neskôr riešiť – autá, bicykle, ľudia, kričiace deti. Pozerajte sa na vaše šteniatko, vnímajte ho. Ono vám dá vedieť, kedy už má tých rušivých vplyvov dosť.  Moja mi to dá vedieť tak, že začne ťahať a prestane sa na mňa sústrediť. No ale čo robiť, keď sme v strede mesta a nejako sa musíme dostať domov ? Na chvíľu si k šteniatku čupnite a nerobte nič, iba spolu pozorujte okolie. Odmeňujte, keď je šteniatko kľudné. Potom môžete pokračovať v prechádzke mestom .

Všetky tieto aktivity treba aj sem tam zopakovať, aby sme danú činnosť podporili. 

Čo kúpiť pred príchodom šteniatka?

  1. Pelech – za nás, kľudne nejaký lacnejší, možno menší. Lagotti majú radi rôzne polohy pri spaní, tak nech sa nestratia v nejakom väčšom pelechu. Musíte rátať aj s tým, že pelech zničí, niekoľkokrát ociká, takže by bolo praktické, ak by sa dal pelech ľahko oprať v práčke.
  2. obojok, postroj – taktiež by sme siahli po lacnejšom obojku, keďže ho bude mať chvíľku, možno tak do pol roka. Šteniatko je dobré zvykať aj na postroj.
  3. vôdzka – nie ťažká, ani príliš krátka. cca 2-3m na objavovanie sveta a do mesta 1,5m
  4. hračky – aby ste nemali obkúsané nohy stola, stoličiek, roztrhané kvety a pod, je super ak má šteniatko svoje hračky. Hlavne v období prezubovania sa vám zídu.
  5. miska na vodu a jedlo
  6. granule – mali by ste najskôr pokračovať s tými, ktorými kŕmil chovateľ. Časom môžete prejsť na vami zvolené.
  7. pamlsky – pri výchove môžete odmeňovať pamlskami ale na začiatku aj kľudne granulkami.
  8. klietka – samozrejme nechceme malé šteniatko zavrieť do klietky a nechať tak. Klietkou učíme šteniatko kľudu, časom sa z nej stane jeho útočisko, kde si môže oddýchnúť. Nechávame ju samozrejme otvorenú aby šteniatko nemalo zlú spojitosť s klietkou.

Na záver by som chcela podčiarknuť, že socializácia je dlhodobý a komplexný proces, ktorý nespočíva len v tom, aby šteniatko spoznalo iné zvieratá a ľudí. Je to o vytváraní silných, pozitívnych zážitkov vo vnútornom i vonkajšom prostredí, o učení sa, čo je v živote bezpečné a čo môže byť nebezpečné, a o vytváraní vzťahu medzi vami a vašim novým štvornohým priateľom.

Zdieľaj na: